Getuigenissen

In mijn visie heeft u kunnen lezen dat ik mensen wil helpen de kracht uit zichzelf te halen, de keien te laten exploderen en de bloemen te zien bloeien en vlinders uit hun cocon zien komen.

Geloof dat het leven de moeite van het leven waard is, en jouw geloof zal dat tot werkelijkheid maken. (William James)

Een aantal van deze vlinders wil hun ervaringen met u delen. Zij vertellen hun eigen verhaal over hetgeen zij hebben ervaren tijdens hun persoonlijke traject bij Acina.

 • Kinderen
 • Adolescenten
 • Volwassenen
 • (top)sporters
 • Bedrijfsleven

Kinderen

De ervaringen worden in de meeste gevallen door de ouders van de kinderen beschreven:

Jongetje - 7 jaar - overactief - concentratie problemen op school

Mijn man en ik waren beide niet bekend met de mogelijkheden van neurofeedback. Ook de school van onze zoon had hier geen ervaring mee.

Onze zoon kon niet goed meekomen in groep 3, zijn niveau was niet voldoende om over te gaan naar groep 4. De leerkrachten vonden dat hij er meer bij gebaat zou zijn als hij groep 3 nog een keer zou overdoen. Zij vonden dat hij bijvoorbeeld geen interesse toonde in alles wat met schrijven te maken had en zijn concentratie liet te wensen over.

Dit is het moment geweest waarop wij zijn begonnen met neurofeedback. Wij wilde gericht gaan werken aan de vaardigheden van onze zoon, zodat hij samen met zijn leeftijdsgenootjes naar groep 4 zou kunnen gaan.

In het begin van het traject was alles nog even aftasten. Maar de combinatie van neurofeedback trainingen en oefeningen in de oefenzaal is ons goed bevallen. Tot onze verbazing bleek dat onze zoon weldegelijk interesse had met alles wat met schrijven te maken had. Vol trost liet hij in de oefenzaal meerdere keren zien dat hij zijn eigen naam kon schrijven op een white-board en hij had hier geen voorbeeld voor nodig, zoals school aangaf.

Zowel tijdens de trainingen als tijdens de oefeningen in de oefenzaal werd duidelijk dat onze zoon zijn tijdsbesef nog niet voldoende had ontwikkeld. Mede hierdoor was het extra moeilijk voor hem om zich te concentreren of om opdrachten te volbrengen. Zodoende zijn we gebruik gaan maken van een zogenaamde "kleuren"klok. Deze klok hebben we gebruikt tijdens de trainingen, maar ook in onze thuissituatie.

Tijdens de trainingen ging de aandacht voor het grootste gedeelte uit naar onze zoon, maar ook zijn zusje en wijzelf zijn betrokken tijdens het gehele traject. Omdat zijn zusje mee mocht kijken naar de dvd's en mocht meedoen in de oefenzaal, voelde onze zoon zich niet apart. Hij kon zichzelf zijn en in een veilige omgeving zich ontwikkelen.

Om onze zoon de mogelijkheid te geven zich te blijven ontwikkelen is er op zijn school een overleg moment geweest in bijzijn van Anica. Openheid en overleg over zijn ontwikkeling hebben het voor alle partijen inzichtelijker gemaakt. Door samenwerking is zelfs bereikt dat hij na de zomervakantie in groep 4 is kunnen starten.

Aan het einde van het neurofeedback traject zie ik dat mijn zoon:

 • beter stuurbaar is en beter luistert.
 • minder vaak een grote mond heeft.
 • zich langer kan concentreren en enthousiast ergens mee bezig kan zijn.
 • rustiger is en liefdevoller.
 • er niet meer zomaar op los mept.
 • keurig in de rij staat als men dat vraagt.
 • echte belangstelling krijgt voor cijfers en letters.
 • zelfstandig kan fietsen.
 • zijn eerste zwemdiploma gehaald heeft.

Voor de ontwikkeling van zijn fijne motoriek moeten we onze zoon nog iets meer tijd geven, maar hiervoor hebben we aanwijzingen en oefeningen meegekregen.

We krijgen nu van alle kanten te horen dat onze zoon enorm is vooruitgegaan. En zien zeer voldaan terug op ons traject bij Acina. Dank voor alle uurtjes die je eraan hebt besteed om met je liefdevolle doortastendheid ons allemaal weer een eind op weg te helpen. Fantastisch wat je hebt gedaan.

Jongetje - 8 jaar - dyslexie - moeite met lezen
Via een vriend van mij uit Arnhem ben ik uiteindelijk met mijn zoontje terecht gekomen bij de neurofeedback in Maastricht. Hoe klein kan de wereld zijn, maar ik vond het wel prettig niet zover te hoeven reizen met mijn zoontje.
Meisje - 8 jaar - discalculie - ADD

Op school, groep 3, heeft de juf rekenproblemen geconstateerd bij onze dochter. Extra zorggroepjes helpen niet. In groep 4 hebben we haar bij Virenze laten testen. Hier kreeg ze de diagnose discalculie, en nu wat?

Haar leraar zegt tegen ons dat discalculie en rekenproblemen hetzelfde is als een mens zonder been en het nooit gaan lopen. Andere vakken blijven het jaar daarna (groep 5) ook achter, wat is er dan nog meer aan de hand?

Onze dochter droomt de dag weg, testen op ADD komen op positief uit. Ze is nu 8 jaar en heeft inmiddels niet alleen de diagnose discalculie, maar ook nog ADD. Op dat ogenblik zien we:

 • ernstige concentratieproblemen
 • sociaal emotioneel zwak functioneren, hetgeen zich uit in huil-driftbuien
 • moeilijkheden met het aansporen tot actieve dingen, ze wordt erg lui van aard

Via Virenze krijgen we hulp. Handvaten voor haar opvoeding is het keywoord structuur geweest. We moesten ons kind inzicht gaan geven in haar dagindeling. Dit heeft ook zeer goed gewerkt. Maar toch had onze dochter nog klachten.

De reguliere gezondheidszorg drong aan om het starten van medicatie (1 tablet voor concentratieverbetering). Ook op school drong men hierop aan. Wij wisten echter direct dat we geen medicijnen voor onze dochter wilden. We zijn naar alternatieven gaan zoeken. Mijn partner was al bekend met Anica en heeft mij overtuigd om wekelijks van Heerlen naar Maastricht te rijden om de training te volgen.

De trainingen bestonden uit neurofeedback (dvd kijken) en lichaamsoefeningen. Ze mocht iedere keer zelf haar dvd meenemen. Onze dochter kijkt heel graag naar haar eigen High school musical dvd's dus was dit niet moeilijk, maar gewoon heel leuk voor haar om te doen.

Aan het einde van haar neurofeedbacktraject kunnen we zeggen dat onze dochter:

 • veel minder lui is
 • haar gesprekspartner aankijkt (dit deed ze voorheen niet)
 • minder verlegen is en beter in haar vel zit
 • een verbeterde concentratie heeft
 • aan te sporen is tot het ondernemen van dingen (ze gaat nu 2x per week naar Kickbox)

We zijn heel content dat we deze investering in haar hebben gedaan. Eenieder in haar omgeving ziet en ervaart de positieve verandering. Ook haar juffrouw in groep 6 ziet de 2e helft van het jaar een ander kind, een kind dat veel zelfstandiger is geworden, niet meer zo onzeker is, niet meer huilt.

Maar het aller belangrijkste is dat ze zelf zegt dat ze zich beter voelt! En daar doe je het als ouder voor.

Anica nogmaals bedankt voor al je goede zorgen!

 

Adolescenten

De ervaringen zijn door de jongeren zelf beschreven:

Jonge vrouw - 27 jaar - fibromyalgie - negatief zelfbeeld

Ik ben 1x in mijn leven naar een lotgenotenbijeenkomst geweest. Ter plekke heb ik besloten dat mijn lot anders zou zijn dan de mensen die ik in de zaal zag zitten.

Het is jammer, maar wellicht ergens goed voor geweest, dat ik niet meteen van het bestaan van neurofeedback op de hoogte was. Want ik heb er veel aan te danken. En dan te bedenken dat ik er in het begin heel sceptisch tegenover stond. Ik kon namelijk niet precies verklaren hoe deze methode werkte. Ik had er geen grip op.

Na de meting kreeg ik zelfs te horen dat mijn hersenen erg uit balans waren en dat het een lang proces zou zijn. Maar ik heb dit naast me neergelegd en ben begonnen met trainingen. Al snel merkte ik dat mijn lichaam zeer positief reageerde en ook thuis kreeg ik van mijn ouders te horen dat ik aan het veranderen was.

Deze verandering heeft zich doorgezet en ik kan zeggen dat ik nu anders de wereld in kijk. Ik weet nu namelijk zeker dat de kracht in mijzelf zit en dat ik mijn dromen moet leven! Daar ben ik dankbaar voor.

 

Volwassenen

De ervaringen worden door de volwassenen zelf beschreven:

Man - 55 jaar - angst - stress - onrust - alfatraining

Voordat ik met neurofeedback ben begonnen heb ik een aantal boeken gelezen over alfa-golven. Zo ben ik nieuwsgierig geworden naar neurofeedback en hoe het zou zijn om een alfa-training te ervaren.

Het klinkt misschien vreemd dat ik in eerste instantie kwam omdat ik geïnteresseerd was in alfa-training. Het feit dat ik last had van angst, stress en onrust waren natuurlijk ook wel een reden, evenals alle gevolgen van een darmpoliep. Maar mijn nieuwsgierigheid na het alfa-gebied won het toch!

Tijdens de intake werden de verschillende frequentie-gebieden van mijn hersenen gemeten. Ik stelde, zoals u zult begrijpen, het meeste belang in het alfa-gebied van mijn hersenen, dat actief is bij ontspanning.

Voordat ik uiteindelijk heb mogen ervaren wat een alfa-training met je doet, hebben we eerst een aantal trainingen gebruikt om mij hersenen te stabiliseren.

Bij de alfa-training werd een electrode op mijn achterhoofd geplakt, waarna ik op een rust-bank ben gaan liggen. Bij deze training moest ik mijn ogen dicht doen en luisteren naar toontjes via een koptelefoon.

Vanaf dat moment speelde tijd geen rol meer. Er ontrolde zich een prachtig panorama in mijn geest met prachtige beelden en wonderlijke kleuren van de regenboog. Eigenlijk een, niet met woorden te beschrijven, gelukzaligheid!

Achteraf hoorde ik dat ik een uur lang op de rust-bank had gelegen. Onbewust put ik nu, een maand later nog altijd van deze ontspannende ervaring!

Man - 40 jaar - bloedinfectie - burnout - slaapproblemen

Ik had de moed eigenlijk bijna opgegeven. Van het ene probleem kwam ik in het volgende probleem. Het leek alleen maar bergafwaarts te gaan.

Het was geen gemakkelijke weg, maar ik ben blij dat ik het wel gedaan heb. Ik besef dat het niet alleen een kwestie van neurofeedback is, mijn leven bestaat uit veel meer aspecten. Maar stap voor stap ga ik de goede kant op.

Vrouw - 55 jaar - stress klachten - vermoeidheid

In eerste instantie had ik nog nooit gehoord van neurofeedback. Omdat ik graag wilde weten of neurofeedback iets voor mij kon betekenen heb ik in eerste instantie alleen een meting laten doen.

Uiteindelijk ben ik heel blij dat ik het toch gedaan heb en niet heb gewacht tot een later tijdstip.

 

(top)sporters

Op het ogenblik zijn er nog geen (top)sporters die hun ervaringen willen delen.

Bedrijfsleven

Op het ogenblik zijn er nog mensen uit het bedrijfsleven die hun ervaringen willen delen. In de categorie volwassenen staan wel ervaringen van mensen die ook in het bedrijfsleven actief zijn of waren.